latest vm 64bits crashes my image

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
13 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

latest vm 64bits crashes my image

EstebanLM
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban



crash.dmp.zip (86K) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
 
Hi Esteban,

    can you put your image up somewhere and I'll take a look?  It crashes on startup?

_,,,^..^,,,_ (phone)

> On Jan 9, 2017, at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
>
> (sent again with dump zipped)
>
> Hello,
>
> I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
> Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.
>
> I’m adding the dump…
>
> any idea?
>
> Esteban
>
>
> <crash.dmp.zip>
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
In reply to this post by EstebanLM
 

Esteban,


On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
In reply to this post by EstebanLM
 
and since it's crashing in GC you could run with the leak checker enabled (e.g --leakcheck 3) and see if it shows anything before the crash.

On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

johnmci
In reply to this post by Eliot Miranda-2
 

15  GLEngine                            0x00007fffc882ce18 glFlush_ExecThread + 15

16  Pharo                               0x00000001084b67f6 -[sqSqueakOSXOpenGLView drawThelayers] + 116

17  Pharo                               0x00000001084bdf26 -[sqSqueakScreenAndWindow ioForceDisplayUpdate] + 188

18  Pharo                               0x00000001084bdc0b ioForceDisplayUpdate + 61

19  Pharo                               0x000000010847cc67 primitiveShowDisplayRect + 228


It is possible we are trying to draw a screen size bigger than what has been allocated in the image.  I had added a number of changes last fall to prevent that during screen resizing, so maybe a better guard clauses is needed? 



On Mon, Jan 9, 2017 at 8:34 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
 

Esteban,


On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot




--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

johnmci
 
Silly me, the crash.dmp file has 4 different crash logs in it...  The openGL one is quite stale. 


On Mon, Jan 9, 2017 at 8:43 AM, John McIntosh <[hidden email]> wrote:

15  GLEngine                            0x00007fffc882ce18 glFlush_ExecThread + 15

16  Pharo                               0x00000001084b67f6 -[sqSqueakOSXOpenGLView drawThelayers] + 116

17  Pharo                               0x00000001084bdf26 -[sqSqueakScreenAndWindow ioForceDisplayUpdate] + 188

18  Pharo                               0x00000001084bdc0b ioForceDisplayUpdate + 61

19  Pharo                               0x000000010847cc67 primitiveShowDisplayRect + 228


It is possible we are trying to draw a screen size bigger than what has been allocated in the image.  I had added a number of changes last fall to prevent that during screen resizing, so maybe a better guard clauses is needed? 



On Mon, Jan 9, 2017 at 8:34 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
 

Esteban,


On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot




--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================



--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

EstebanLM
In reply to this post by Eliot Miranda-2
 

On 9 Jan 2017, at 17:21, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:


Hi Esteban,

   can you put your image up somewhere and I'll take a look?  It crashes on startup?

is just a regular pharo64 image, http://files.pharo.org/get-files/60/pharo-64.zip
and yes, it crashes at startup. 

Esteban


_,,,^..^,,,_ (phone)

On Jan 9, 2017, at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:

(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban


<crash.dmp.zip>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

EstebanLM
In reply to this post by johnmci
 

On 9 Jan 2017, at 17:54, John McIntosh <[hidden email]> wrote:

Silly me, the crash.dmp file has 4 different crash logs in it...  The openGL one is quite stale. 

oops… that’s why is so big ;) 

Esteban



On Mon, Jan 9, 2017 at 8:43 AM, John McIntosh <[hidden email]> wrote:
15  GLEngine                            0x00007fffc882ce18 glFlush_ExecThread + 15
16  Pharo                               0x00000001084b67f6 -[sqSqueakOSXOpenGLView drawThelayers] + 116
17  Pharo                               0x00000001084bdf26 -[sqSqueakScreenAndWindow ioForceDisplayUpdate] + 188
18  Pharo                               0x00000001084bdc0b ioForceDisplayUpdate + 61
19  Pharo                               0x000000010847cc67 primitiveShowDisplayRect + 228

It is possible we are trying to draw a screen size bigger than what has been allocated in the image.  I had added a number of changes last fall to prevent that during screen resizing, so maybe a better guard clauses is needed? 


On Mon, Jan 9, 2017 at 8:34 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
 
Esteban,

On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot




--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================



--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

EstebanLM
In reply to this post by Eliot Miranda-2
 

On 9 Jan 2017, at 17:34, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:

Esteban,

On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?

build.macos64x64/pharo.cog.spur

 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?


the version I built is with VMMaker.oscog-rsf.2077 and latest platform sources.

Esteban

 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
In reply to this post by johnmci
 
Hi Esteban,

    I just generated fresh sources and I see multiple assert fails in GC.  I'm taking a look.

On Mon, Jan 9, 2017 at 8:43 AM, John McIntosh <[hidden email]> wrote:

15  GLEngine                            0x00007fffc882ce18 glFlush_ExecThread + 15

16  Pharo                               0x00000001084b67f6 -[sqSqueakOSXOpenGLView drawThelayers] + 116

17  Pharo                               0x00000001084bdf26 -[sqSqueakScreenAndWindow ioForceDisplayUpdate] + 188

18  Pharo                               0x00000001084bdc0b ioForceDisplayUpdate + 61

19  Pharo                               0x000000010847cc67 primitiveShowDisplayRect + 228


It is possible we are trying to draw a screen size bigger than what has been allocated in the image.  I had added a number of changes last fall to prevent that during screen resizing, so maybe a better guard clauses is needed? 



On Mon, Jan 9, 2017 at 8:34 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
 

Esteban,


On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot




--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================



--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

EstebanLM
 

On 9 Jan 2017, at 19:19, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:

Hi Esteban,

    I just generated fresh sources and I see multiple assert fails in GC.  I'm taking a look.

thanks Eliot :)


On Mon, Jan 9, 2017 at 8:43 AM, John McIntosh <[hidden email]> wrote:
15  GLEngine                            0x00007fffc882ce18 glFlush_ExecThread + 15
16  Pharo                               0x00000001084b67f6 -[sqSqueakOSXOpenGLView drawThelayers] + 116
17  Pharo                               0x00000001084bdf26 -[sqSqueakScreenAndWindow ioForceDisplayUpdate] + 188
18  Pharo                               0x00000001084bdc0b ioForceDisplayUpdate + 61
19  Pharo                               0x000000010847cc67 primitiveShowDisplayRect + 228

It is possible we are trying to draw a screen size bigger than what has been allocated in the image.  I had added a number of changes last fall to prevent that during screen resizing, so maybe a better guard clauses is needed? 


On Mon, Jan 9, 2017 at 8:34 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
 
Esteban,

On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(

What version are you building from?
 
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

 there was a Slang bug that caused new sources to break that I fixed in VMMaker.oscog-eem.2071.  What version are you working from?
 

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot




--
===========================================================================
John M. McIntosh. Corporate Smalltalk Consulting Ltd https://www.linkedin.com/in/smalltalk
===========================================================================



--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
In reply to this post by EstebanLM
 
Hi All, Hi Nicolas, Hi Esteban,

    ok, I see the problem.  It's a Slang bug. With current Slang and current sources, turning off the remembered bit clears half the header word on 64-bits.  i.e. setIsRememberedOf: referrer to: false translates to

longAtput(referrer, (longAt(referrer)) & (~(1U << (rememberedBitShift()))));

not

longAtput(referrer, (longAt(referrer)) & (~(1UL << (rememberedBitShift()))));

and 1U is an int.  No doubt this affects plenty of places in the VM, but for now the first symptom I see is the above, when remembered objects are scavenged and their remembered bit gets cleared.  I think the simple fix is that numeric constants should always be 1UL, or 1L, never 1U or 1, but I need to check the 32-bit sources too.

Anyway, we should be able to fix this soon, certainly before tomorrow a.m. CET.

On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban






--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: latest vm 64bits crashes my image

Eliot Miranda-2
 


On Mon, Jan 9, 2017 at 11:26 AM, Eliot Miranda <[hidden email]> wrote:
Hi All, Hi Nicolas, Hi Esteban,

    ok, I see the problem.  It's a Slang bug. With current Slang and current sources, turning off the remembered bit clears half the header word on 64-bits.  i.e. setIsRememberedOf: referrer to: false translates to

longAtput(referrer, (longAt(referrer)) & (~(1U << (rememberedBitShift()))));

not

longAtput(referrer, (longAt(referrer)) & (~(1UL << (rememberedBitShift()))));

and 1U is an int.  No doubt this affects plenty of places in the VM, but for now the first symptom I see is the above, when remembered objects are scavenged and their remembered bit gets cleared.  I think the simple fix is that numeric constants should always be 1UL, or 1L, never 1U or 1, but I need to check the 32-bit sources too.

And always casting integer constants to at least long would be wrong because Win64 is LLP64.  In fact the bug is in generateBitInvert:on:indent:, which for bitnvert64, now that we handle LLP64, needs to cast integer expressions to usqIntptr_t in 64-bits and to unsigned long long in 32 bits.

Anyway, we should be able to fix this soon, certainly before tomorrow a.m. CET.

Normal service should be restored shortly ;-)

[sschurley broken /is/ normal service, hic! ed.]

 
On Mon, Jan 9, 2017 at 5:02 AM, Esteban Lorenzano <[hidden email]> wrote:
 
(sent again with dump zipped)

Hello,

I just built a new VM for 64bits with latest sources and is crashing in mac :(
Latest version I tested (and it was working) was based on VMMaker.oscog-nice.1991 and is from november 2016.

I’m adding the dump…

any idea?

Esteban

_,,,^..^,,,_
best, Eliot



--
_,,,^..^,,,_
best, Eliot
Loading...